Materiaalit Corgisettiin

Hyvät jäsenet, jotta Corgiset lehti olisi mahdollisimman monipuolinen toivomme juttuja ja kuvia teiltä jäseniltä. Otamme vastaan kuvia ja tekstejä sekä sähköisessä muodossa että paperilla. Sähköisesti lähetettyyn materiaaliin vastataan aina parin päivän sisällä. Mikäli et jostain syystä saa vastausta, ota yhteyttä päätoimittajaan puhelimitse tai lähetä materiaali varmuuden vuoksi uudestaan. Kaikki materiaali otetaan ilolla vastaan. Ohessa hieman ohjeita koskien lähetettävää materiaalia.

Tekstit 

Tallenna teksti Word (doc.) tai RTF (.rtf) -muotoon.

Artikkelin teksti tulisi laatia perusmuotoon ilman muotoiluja, tekstissä mahdollisesti esiintyvää lihavointia tai kursivointia lukuunottamatta, rivinvaihto vain otsikon ja kappaleen jälkeen.

Lehdessä yhdelle sivulle mahtuu ilman kuvia noin 6500 merkkiä välilyönteineen (Microsoft Word:ssä merkkimäärä löytyy Tiedosto-palkista kohdasta ominaisuudet, josta tilastotiedot)

Nimeä tiedostot mahdollisimman lyhyesti, mutta informatiivisesti. Älä käytä erikoismerkkejä tai skandeja! Käytä sanavälin asemasta alaviivaa (esim. brasse_seikkailee.doc). Käytä pistettä vain tiedostotunnisteen edellä.

Älä jätä tekstitiedostoon aktiivisia hyperlinkkejä (aseta kursori linkin päälle, paina ctrl K, esiin tulee valintataulu, josta hyperlinkin voi poistaa).

Teksti, kuvat, taulukot ja logot aina erillisinä tiedostoina.

Lehden toimituksella on vastuu ja valta artikkeleiden muokkaukseen ja lyhentämiseen asiansisältöä muuttamatta. Toimitus ei voi koskea sitaatteihin eikä olennaisesti pidentää artikkelia.

Artikkeleissa kannattaa suosia lyhyttä otsikkoa ja mahdollisesti alaotsikkoa, joka selventää/täydentää tarvittaessa pääotsikkoa. Artikkelin alussa on hyvä olla ingressi (tiivistelmä tai johdatus artikkeliin) ja itse tekstissä selvä kappalejako ja riittävästi väliotsikoita.

Kuva-aineisto -ohjeet 

Kun lähetät kuvia tai excel -taulukoita erillisinä tiedostoina, liitä mukaan kuvatekstit erillisenä tiedostona tai artikkeliin liitettynä riittävin tunnistein – esim. kuvatiedoston nimi siihen viittaavan kuvatekstin alkuun.
Jos haluat artikkelin yhteyteen kuvia, suosittelemme lähetettäväksi useampia kuvaehdotuksia, joista toimitus voi tehdä valinnan.

Jokaisesta kuvasta tarvitsemme: 

 • kuvaajan nimi
 • kuvanottopaikka ja –aika, jos aiheellista
 • kuvateksti (kertoo muutakin kuin mitä kuvasta jo näkyy)

Sopivia tiedostomuotoja kuville ovat esim. JPG ja TIF. Aineistoja voi tietysti lähettää myös postissa.

Lähetä digikuvat toimitukseen mieluiten alkuperäiskoossaan. Digikameran jpeg-pakatun tiedoston voit lähettää sellaisenaan pienentämättä sitä. Koskaan ei ole toimitukseen tullut liian suurta tiedostoa!

Nettikuvat eivät yleensä ole tarpeeksi korkealaatuisia painotöitä varten. Ohjenuorana voi pitää, että kun katsot www-sivujen kuvaa, saa siitä painotyöhön näkemäsi kokoisesta parhaimmillaan kolme kertaa pienemmän kuvan.

 • 8 megapikselin kameralla otettu kuva voidaan julkaista A4 kokoisena
 • 4 megapikselin kameran resoluutio riittää noin puolen sivun kokoiseen kuvaan
 • Älä säädä kuvaa, älä lisää painoprofiileja, äläkä muuta sitä harmaasävykuvaksi! Taittaja tekee sen lehden tarpeita mukaillen.
 • Pystykuvia tarvitaan kansikuviksi – niitä ei ole koskaan liikaa.
 • Kansikuvaksi kelpuutamme vähintään 8 megapikselin kameralla otetut kuvat, jolloin kuvan resoluutio on vähintään 3456 x 2304 pikseliä.

Esimerkki – 1/2 sivun kokoinen kuva (A5):
* kun resoluutio on 300 (painoresoluutio), kuvan koko on 14,8x21cm eli 2480×1748 pikseliä
* kun resoluutio on 72 (nettiresoluutio), kuvan koko on 87,5×61,7cm eli 2480×1748 pikseliä

Tiedostojen nimeäminen

 • Kuvatiedostojen nimissä ei saa olla ä, ö eikä å kirjaimia, välilyöntiä eikä muita erikoismerkkejä.
 • Nimeä kuvat samalla tunnisteella kuin kirjoittamasi juttu. Esimerkiksi, jos artikkelin nimi on Savon Santran seikkailut, tallenna se tiedostonimellä savon santran seikkailut.doc ja artikkeliin liittyvät kuvat malliin savon_santran_seikkailut_1.jpg, savon_santran_seikkailut_2.jpg.
 • TÄRKEÄÄ: Kuvista pitää AINA ilmetä pisteellä erotettuna tiedostotunniste. Esim: .jpg, .tif, .eps, .fh, .ai tai jokin muu tunnistelyhenne.
 • Artikkelia koskevat valokuvat tulee aina toimittaa artikkelin liitteenä erillisinä tiedostoina riittävin tunnistein. Word-tiedostoihin liitetyt kuvat eivät ole julkaisukelpoisia, joten kunnollinen erillinen kuvatiedosto on myös lähetettävä. 

Vinkkejä

 • Kuvat voivat olla vaaka- ja pystykuvia. Toivomme, että kuvat olisivat erilaisilla rajauksilla; lähikuvia, yleiskuvia, laajakulmakuvia
 • Kuvattavan kohteen ei tarvitse olla kuvan keskellä. Poikkeava kuvausympäristö tai kuvan rajaus tekevät kuvasta mielenkiintoisempia.
 • Huomioi kansikuvassa tila lehden nimelle.

Taulukot ja grafiikat

Tallenna taulukot ja grafiikat aina erillisenä tiedostona (ei tekstiin liitettynä!).

Hyväksytyt taulukko- ja grafiikkaohjelmat: Excel, Freehand, Illustrator, Corel, Indesign ja PageMaker. Tallenna myös näiden ohjelmien tiedostot perusmuotoon päätetunnisteella ja mahdollisimman lyhyellä tiedostonimellä.
Jos grafiikkatiedostosi sisältää tekstiä, muista muuttaa teksti poluiksi!