Uudet jalostuksen tavoiteohjelmat ja PEVISA-ohjelmat hyväksytty vuosille 2020-2024

Suomen welsh corgi seura on vuosikokouksessaan 17.3.2019 hyväksynyt welsh corgi cardiganille ja welsh corgi pembrokelle rotukohtaisen
PEVISA-ohjelman sekä jalostuksen tavoiteohjelman. Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta on vahvistanut SWCS ry:n esitykset kokouksessaan 13.8.2019.

Jalostuksen tavoiteohjelmat ovat ladattavissa pdf-tiedostoina seuraavien linkkien takaa:

Rotukohtaiset PEVISA-ohjelmat ajalle 1.1.2020-31.12.2024:

Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla lonkkakuvaus- ja kyynärkuvauslausunto tai kyynärnivelen inkongruenssilausunto sekä astutushetkellä voimassa oleva silmätarkastuslausunto, joka ei ole 24 kk vanhempi. Perinnöllistä kaihia, PRA:ta tai tRD:ta sairastavan koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä. Diagnoosi ”muu vähämerkityksellinen kaihi” ei kuitenkaan sulje koiraa jalostuksesta. Jos koiralla on todettu mRD, gRD tai PPM, on se paritettava kyseisen sairauden osalta terveen koiran kanssa. Kahden D-lonkkaisen koiran parittaminen keskenään on kielletty.

Vielä toistaiseksi corgeille on edelleen mahdollista saada Kennelliiton hyväksymiä kyynärniveldysplasialausuntoja (ED-lausuntoja), mutta näiden  lausuntojen antaminen lopetetaan sitten, kun inkongruenssilausuntoja saadaan virallisina Kennelliiton hyväksyminä lausuntoina.

Jäsenistöä tiedotetaan välittömästi kun inkongruenssilausunnot saadaan käyttöön.

Mitä tämä tarkoittaa?

Jotta kasvattaja voi rekisteröidä welsh corgi pembroke tai welsh corgi cardigan pentueensa, tulee hänen 1.1.2020 alkaen käyttää jalostukseen vain virallisesti silmätarkastettuja ja lonkka- ja kyynärkuvattuja koiria ja D/D lonkkakuvauslausunnon saaneita koiria ei voi enää parittaa keskenään. Uusi PEVISA-ohjelma ei koske sellaisia pentueita, jotka ovat saaneet alkunsa 31.12.2019 tai sitä ennen tapahtuneista astutuksista.

Erityisen tarkkana tulee olla, että terveystarkastukset on suoritettu ennen astutusta ja että kyynär- ja lonkkakuvista tulee olla virallinen lausunto. Alaikäraja virallisille lonkka- ja  kyynärnivelkuvauksille on 12 kk.

Silmätarkastusten osalta tulee huomioida, että perinnöllistä kaihia, PRA:ta tai tRD:tä sairastavien koirien jälkeläisiä ei rekisteröidä.

Huomioitavaa kuitenkin on, että Suomen Kennelliiton koirarekisteriohje asettaa tiettyjä rajoituksia. Mikäli koiralla on Kennelliiton hyväksymissä virallisissa terveystarkastuksissa asteikon huonoin tulos, pentue voidaan rekisteröidä vain EJ-rekisteriin (Ei Jalostukseen -rekisteri). Tällä hetkellä näitä ovat E-lonkat, kyynärnivelien aste 3, polvinivelien aste 4 ja spondyloosilausunto SP4.

jtopem