Welsh corgien tärkeimmät viralliset terveystutkimukset pähkinänkuoressa

Perinnöllisiä vikoja ja sairauksia pyritään ennaltaehkäisemään virallisilla terveystutkimuksilla.

Welsh corgien tärkeimmät viralliset terveystutkimukset pähkinänkuoressa
poimita jäsenlehdestä 4/2022A. Virallinen silmätarkastus:
Virallisessa silmätarkastuksessa tutkitaan silmänpohjan, lasiaisen, linssin, värikalvon, etukammion, sarveiskalvon, sidekalvon ja luomen rakenteiden poikkeavuuksien varalta. Alle vuoden ikäisen welsh corgin virallinen silmätarkistus on voimassa yhden vuoden. 12 kk iässä tehty ja sitä vanhemman koiran silmätarkastuslausunto on voimassa 2 vuotta.
B. Virallinen polvitarkistus:
Virallisessa polvitutkimuksessa tutkitaan ja luokitellaan mahdollista polvilumpion sijoiltaanmenoa eli
polvilumpioluksaatiota. Tutkimus tehdään tunnustelemalla, nukutusta ei tarvita. Tutkimushetkellä corgisi tulee olla vähintään 12 kk:n ikäinen. Alle kolmevuotiaalle corgille tehty tutkimus on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä. Kolmevuotiaalle tai tätä vanhemmalle corgille annettu lausunto ei vanhene.
C. Virallinen sydäntutkimus:
Sydäntutkimukseen kuuluvat auskultaatiotutkimus eli sydämen kuuntelu ja/tai laaja rodunomainen sydäntutkimus: ultraäänitutkimus, joka sisältää sydämen ultraäänitutkimuksen lisäksi auskultaation ja sydänfilmitutkimuksen (lepo - EKG tai Holter). Virallisen auskultaatiotutkimuksen alaikäraja on 12 kk. Laajan rodunomaisen sydäntutkimuksen alaikäraja on ns. hanki
tuissa sairauksissa 12 kk.
D. Virallinen kyynärnivelen inkongruenssilausunto:
Inkongruenssilla (INC) tarkoitetaan nivelpintojen yhteensopimattomuutta. Tällä koiralla kyynärluun kasvu oli loppunut ennenaikaisesti, jolloin kyynärluu oli jäänyt liian lyhyeksi värttinäluuhun verrattuna. Tämän seurauksena olkaluun ja kyynärluun väliin jäi rako. Kuvaus voidaan suorittaa corgin täytettyä 12 kk.
E. Virallinen lonkkanivellausunto:
Lonkkanivelen kasvuhäiriö eli ”lonkkavika” (HD) on koirien yleisin luuston ja nivelten kasvuhäiriö. Se voidaan määritellä perinnölliseksi lonkkanivelen löysyydeksi. Kuvaus voidaan suorittaa corgin täytettyä 12 kk.
F. Virallinen selkälausunto:
Selkälausunto sisältää koiran iästä ja rodusta riippuen lausunnon spondyloosista, kalkkeutuneista välilevyistä, nikamien epämuotoisuudesta sekä välimuotoisesta lanne-ristinikamasta.
Corgisi tulee kuvaushetkellä olla vähintään 12 kk:n ikäinen. Tällöin sille annetaan lausunto synnynnäisistä selkämuutoksista.  Kuvaushetkellä 24 kk täyttäneelle corgille annetaan rotukohtaisesti lausunto myös muista selkämuutoksista. Jos siis haluat saada koko selän lausunnon kerralla, kannattaa kuvaamisen kanssa odotella 24 kk ikään.
Corgit ja jalostus:
Perinnöllisiä vikoja ja sairauksia pyritään ennaltaehkäisemään virallisilla terveystutkimuksilla.
Jalostukseen käytettävillä welsh corgeilla on oltava voimassa oleva silmätarkastuslausunto, virallinen kyynärnivelen inkongruenssilausunto sekä virallinen lonkkanivellausunto. Suomen Welsh Corgi Seura suosittelee laajoja
virallisia selkälausuntoja jalostukseen käytettäville yksilöille. Seura kannustaa terveystutkimaan myös
laajasti yksilöitä, joita ei käytetä jalostukseen sillä terveystutkimukset lisäävät tietoa rotujemme
terveystilanteesta.