Welsh Corgi Pembroke

Welsh corgi pembroke on monipuolinen seuralainen nyky-yhteiskunnan tarpeisiin. Se soveltuu paitsi monenlaiseen harrastamiseen, myös aktiivisemman perheen lemmikiksi.

Alkuperäisessä karjakoirakäytössä welsh corgeja käytetään enää harvemmin, mutta niiden tulisi kuitenkin kyetä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin alkuperäisiin tehtäviinsä. Alkuperäinen käyttötarkoitus näkyy paitsi rakenteessa myös pembroken luonteessa. Pembroket ovat melko reaktiivisia ja paimennustaipumukset näkyvät monessa asiassa nykyarjessakin.

Rotumääritelmä kuvaa pembrokea valppaaksi ja toimeliaaksi koiraksi. Pienestä koostaan ja matalaraajaisuudesta huolimatta kyseessä on voimakas ja kestävä koira. Pembroke on nopea ja innokas oppimaan ja vaatii myös kodiltaan selkeän tapakoulutuksen, hyvässä suhteessa rajoja ja rakkautta. Valppaus, älykkyys ja kekseliäisyys ovat rodulle tyypillisiä ominaisuuksia. Pembroke on tyytyväinen silloin, kun se saa olla mukana perheensä arjessa ja osallistua siihen itsekin. Pembrokea voidaan kutsua ”koko korttelin koiraksi”, se rakastaa avoimen iloisesti kaikkia vastaantulijoita. Pembroke on serkkuaan cardigania vilkkaampi ja sähäkämpi luonteeltaan.

Pembroken karvapeite on suhteellisen helppohoitoinen. Kaksinkertainen karvapeite suojaa niin kylmältä kuin lämpimältä. Päälyskarva on likaa hylkivää ja pembroken karva kuivaakin sateen jälkeen aika nopeasti. Karvanlähdön aikaan harjaaminen on päivittäistä ja pehmeää pohjavillaa lähtee runsaasti.

Pembrokeja syntyy myös luonnostaan töpöhäntäisinä. Jotta luonnontöpöhäntäinen pentu voi syntyä, tulee toisen vanhemman olla luonnontöpöhäntäinen. Monissa maissa häntiä edelleen typistetään ja tästä johtuen töpöhäntäisen tuontikoiran osalta tulee teettää mutaation todistava dna-testi ennen koiran rekisteröintiä Suomen Kennelliittoon. Suomen Kennelliiton hallituksen kokouksessaan 7/08 tekemän päätöksen mukaan kahden luonnontöpöhäntäisen koiran (T-box-mutaatio) parittaminen keskenään on kielletty.

Luonnontöpöhännän pituus vaihtelee hyvin lyhyestä lähes täyspitkään asti. Kasvattajien tuleekin olla todella tarkkoja rekisteröidessään pentuja, mikäli toinen vanhemmista on töpöhäntäinen.

Terveysosiossa perehdytään tarkemmin rodun terveyteen.

Vuonna 2019 welsh corgi pembrokeja rekisteröitiin yhteensä 308, rekisteröintejä on yhteensä 10 357 (KoiraNet jalostustietojärjestelmä).

Rotumääritelmä
Jalostuksen tavoiteohjelma