Ohjeita pentua etsivälle


Hanki pentusi vain vastuulliselta kasvattajalta

Pentuhuumassa voi joskus olla vaikeaa ajatella järkevästi. Oikean kasvattajan ja sopivan pennun ostamiseen kannattaa kuitenkin panostaa, eikä se löydy välttämättä heti ensi yrittämällä. Maltti on valttia! – käyttämällä aikaa sopivan kasvattajan ja yhdistelmän etsimiseen vältyt mahdollisilta ennakoitavilta ongelmilta ja kunnollisesta kasvattajasta on sinulle tarpeen vaatiessa tukea koko koiran elämänkaaren ajaksi.

Vaikka hakumatka olisi pitkä, kannattaa pentuja käydä katsomassa ainakin kerran ennen luovutusta ja vastuullinen kasvattaja vaatiikin teidän käyvän luonaan pentuja katsomassa ennen lopullista päätöstä. Näin pääset näkemään pennut emän kanssa ja tutustut kasvattajaan paremmin. Tutustu pennun isään ja emään myös Kennelliiton jalostustietojärjestelmän kautta. Sieltä näet muun muassa koirien terveystulokset ja sukutaulut. Tietokannasta saat tietoa myös kasvattajista. Voit esimerkiksi tutkia narttujen pennutusikiä ja -tiheyttä sekä pentueiden lukumäärää suhteessa kasvatusaikaan.

Älä osta koiraa epämääräiseltä myyjältä. Kokenut kasvattaja osaa kertoa rodun luonteesta, käyttäytymisestä, terveystilanteesta ja rodunomaisista harrastuksista. Jokaisella rodulla on ongelmansa, eikä täydellistä koiraa ole. Jos kasvattajalla ei ole mitään negatiivista kerrottavaa, on syytä harkita pennun hankintaa muualta.

Pentua hankkiessa kannattaa kysyä pentueen vanhempien ja niiden lähisukulaisten terveystuloksista. Molemmat corgirodut kuuluvat PEVISAAn (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), joten tietyt terveystutkimukset ovat pentueen vanhemmille pakollisia. Myös lähisuvun mahdolliset sairaudet on hyvä ottaa huomioon. Hyvä kasvattaja osaa kertoa sinulle mitä rodussa esiintyvät sairaudet tarkoittavat ja merkitsevät sekä kertoa sinulle sukutaulussa esiintyvistä koirista. Vastuullinen kasvattaja kertoo mielellään pennunkysyjälle ne syyt, miksi kyseinen yhdistelmä on tehty ja mitä siltä toivotaan.

Jokaisen pentueen tulisi olla tarkoin harkittu ja perusteltu. Vaikka pentuja menee kuin kuumille kiville, ei jokaista mukavaa koiraa tule pennuttaa. Vastuullinen kasvattaja on myös tarkka siitä, millaiseen perheeseen pennun myy. Suhtaudu positiivisesti sinulle esitettyihin kysymyksiin, näin halutaan vain varmistaa että se oikea pentu saa sen oikean kodin.

Welsh Corgi Cardigan Koiranetissä
Welsh Corgi Pembroke Koiranetissä

Mikäli sinulla on kysymyksiä rotuihin tai corginhankintaan liittyen, ota yhteyttä rotujärjestön Suomen Welsh Corgi Seura ry:n rotuinfoon: rotuinfo@corgiseura.net.
Huom! Rotuinfo pystyy neuvomaan mm. edellä olleiden KoiraNet linkkien käytössä, mutta pennun etsinnän jokaisen täytyy hoitaa itse!