Ohjeita pentua etsivälle

Suomen welsh corgi seuran 50-vuotisjuhlavuoden ”tunne rotusi”-teeman mukaiset etäluennot käynnistyivät kevään 2021 aikana.
Luennot on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka suunnittelevat corgin hankintaa tai ovat juuri corgin hankkineet. Lisätietoa sivun lopussa sekä etusivun ajankohtaisissa tiedotteissa.

Pentuhuumassa voi joskus olla vaikeaa ajatella järkevästi. Oikean kasvattajan löytämiseen ja sopivan pennun ostamiseen kannattaa kuitenkin panostaa, eikä se löydy välttämättä heti ensi yrittämällä. Maltti on valttia! – käyttämällä aikaa sopivan kasvattajan ja yhdistelmän etsimiseen vältyt mahdollisilta ennakoitavilta ongelmilta ja kunnollisesta kasvattajasta on sinulle tarpeen vaatiessa tukea koko koiran elämänkaaren ajaksi.Vaikka hakumatka olisi pitkä, kannattaa pentuja käydä katsomassa ainakin kerran ennen luovutusta ja vastuullinen kasvattaja vaatiikin teidän käyvän luonaan pentuja katsomassa ennen lopullista päätöstä. Näin pääset näkemään pennut emän kanssa ja tutustut kasvattajaan paremmin. Tutustu pennun isään ja emään myös Kennelliiton jalostustietojärjestelmän (KoiraNet) kautta. Sieltä näet muun muassa koirien terveystuloksia ja sukutaulut. Tietokannasta saat tietoa myös kasvattajista. Voit esimerkiksi tutkia narttujen pennutusikiä ja -tiheyttä sekä pentueiden lukumäärää suhteessa kasvatusaikaan.Älä osta koiraa epämääräiseltä myyjältä. Kokenut kasvattaja osaa kertoa rodun luonteesta, käyttäytymisestä, terveystilanteesta ja rodunomaisista harrastuksista. Jokaisella rodulla on ongelmansa, eikä täydellistä koiraa ole. Jos kasvattajalla ei ole mitään negatiivista kerrottavaa, on syytä harkita pennun hankintaa muualta.Jokaisen pentueen tulisi olla tarkoin harkittu ja perusteltu. Vaikka pentuja menee kuin kuumille kiville, ei jokaista mukavaa koiraa tule pennuttaa. Vastuullinen kasvattaja on myös tarkka siitä, millaiseen perheeseen pennun myy. Suhtaudu positiivisesti sinulle esitettyihin kysymyksiin, näin halutaan vain varmistaa että se oikea pentu saa sen oikean kodin.
Tässä apuja ja huomioon otettavaa sopivaa kasvattajaa ja omaa pentua etsiessä

Tutustu ennakkoon kasvattajan kasvatustyöhön Kennelliiton tietojärjestelmän kautta.

Valitse alta kumman rodun pentua olet etsimässä:
-Welsh Corgi Cardigan kasvattajat KoiraNetissä
-Welsh Corgi Pembroke kasvattajat KoiraNetissä

Ota selvää ainakin näistä:

 • Kasvattajan aiemmat pentueet, myös muissa roduissa.

 • Vertaa pentueiden määrää siihen milloin kasvattajalla on ollut ensimmäinen pentue.

 • Minkä ikäisiä koiria hän käyttää jalostukseen, varsinkin emojen iät?

 • Montako pentuetta hänen käyttämillään nartuilla on keskimäärin ja kuinka monta pentuetta keskimäärin vuodessa?

 • Käyttääkö kasvattaja uroksia jalostukseen miten laajasti?

 • Onko pentueen vanhemmilla muita kuin pakollisia terveystuloksia tai näyttelytulosta?

 • Onko kasvattajan kasvateista kuinka monella terveystuloksia tai muita tuloksia?


Esimerkkikuva1: Alla fiktiivinen esimerkkikuva siitä, miltä KoiraNetin kasvattajalista näyttää.


Esimerkkikuva 2: Klikkaamalla kasvattajan kennelnimeä (Esimerkkikuva 1) pääset katsomaan lisätietoja kyseisen kasvattajan kaikista pentueista, jalostukseen käyttämistä koirista sekä kasvateista.Kun olet ottamassa yhteyttä kasvattajaan/kasvattajiin:

 • Käytä aikaa ja pohdi mitä yhteydenotossasi haluat tuoda esille

 • Ota yhteyttä kasvattajiin, älä lähetä massaposteja.

 • Kerro itsestäsi ja toiveistasi

 • Esitä edes yksi kysymys rodusta ja koirien vanhemmista


HUOM! Kasvattajat saavat yleensä paljon yhteydenottoja, joten vastaaminen voi kestää.
Huomioi vastauksessa etenkin onko kasvattaja kiinnostunut Sinusta? Onko kasvattaja valmis varaamaan/myymään sinulle pennun ilman tapaamista?

Millaista corgin kasvatusta juuri sinä haluat tukea? Ostaessasi pennun vastuuntuntoiselta kasvattajalta saat lisäksi pennun elämän mittaisen avun ja tuen.
Vastuullisen corgikasvattajan tunnusmerkkejä ovat mm.

 • Tuntee rodun, jota kasvattaa

 • Päämääränä ei ole vain lisätä rodun yksilöitä

 • On kiinnostunut olosuhteista, joihin pentu olisi menossa

 • On tarkka siitä, millaiseen perheeseen pennun myy

 • Vaatii teidän käyvän luonaan pentuja katsomassa ennen lopullista päätöstä


Osaa kertoa:

 • rodun luonteesta, käyttäytymisestä, terveystilanteesta ja rodunomaisista harrastuksista

 • mitä rodussa esiintyvät sairaudet tarkoittavat ja merkitsevät sekä kertoa sinulle sukutaulussa esiintyvistä koirista


Kun kasvattaja on varannut pennun sinulle malta vielä mielesi ja mieti /selvitä nämä asiat vastuullisesta kasvattajasta:

 • Ei luovuta pentuja uusiin koteihin alle 7 viikkoisena

 • Luovuttaa pennut eläinlääkärin tarkastamina

 • Antaa kirjalliset tiedot rodussa ja suvussa esiintyneistä vioista ja sairauksista.

 • Antaa kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet

 • Käyttää Suomen Kennelliiton kauppasopimusta

 • Luovuttaa rekisteritodistuksen pennulle mahdollisimman pian kaupanteon jälkeen

 • Liittää tai kannustaa pennunostajia liittymään rotujärjestön jäseneksi


Mikäli sinulla on kysymyksiä rotuihin liittyen, tai mietit corgin hankkimista ota yhteyttä Suomen Welsh Corgi Seura ry:n rotuinfoon: rotuinfo@corgiseura.net.
Huom! Corgiseura saati rotuinfo eivät myy pentuja.
Oletko suunnitellut welsh corgin hankintaa? Onko sopiva pentue jo kiikarissa ja olet tuleva corgin omistaja? Kuuluuko kodissasi jo ensimmäisen corgipentusi tassujen äänet? Jos vastauksesi johonkin näistä oli myönteinen, kannattaa nyt jatkaa lukemista.


Suomen welsh corgi seuran 50-vuotisjuhlavuoden ”tunne rotusi”-teeman mukaiset etäluennot käynnistyvät maksuttomien ABC-infojen merkeissä kevään 2021 aikana.

Luennot on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka suunnittelevat corgin hankintaa tai ovat juuri corgin hankkineet. Noin 2-tuntisen luennon aikana tutustutaan rotuihin, niiden historiaan, ominaisuuksiin, eroihin, hoitoon, terveysasioihin, rakenteeseen ja ulkonäköön. Luennon lopuksi annetaan ohjeita ja vinkkejä tällä hetkellä pennunostajia suuresti askarruttaviin kysymyksiin ”kuinka corgipentu ostetaan ja mistä?” Osallistuja saa luennon jälkeen sähköpostitse pyytämällä osallistumistodistuksen sekä esitysmateriaalin itselleen pdf-tiedostona.

Luentoja pitävät kokeneet corgiharrastajat. Osallistujilla on myös mahdollista esittää kysymyksiä joko ennakkoon tai luennon aikana.


Luento toteutetaan Teamsin välityksellä. Seuraavien luentojen ajankohdat löydät etusivulta tiedotteista/ajankohteista..