Antaisinko urostani jalostukseen?


Urosten omistajilla on suuri vastuu rodun tulevaisuudesta

Jalostustoimikunta haluaa muistuttaa, että myös uroksen omistajalla on suuri vastuu rodusta ja sen tulevaisuudesta. Uroksen omistajan tulee tarkoin miettiä, millaiselle nartulle ja kasvattajalle uroksen antaa jalostukseen. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää, että on edesauttamassa vain sellaisia yhdistelmiä, joista olisi ITSE valmis ottamaan pennun.

Koiran jalostusarvo riippuu paitsi sen terveys- ja koetuloksista, myös sukutaulusta, luonteesta sekä muusta terveydestä. Jotkut piilevät ongelmat paljastuvat vasta pentueiden myötä. Siksi ei ole suositeltavaa antaa urosta lyhyellä aikavälillä astutukseen liiaksi. Koska mikään jalostuskoira ei ole täydellinen, tulisi yhdistelmän toisen osapuolen kompensoida toisen virheitä mahdollisimman hyvin. Uroksen omistaja on myös osaltaan vastuussa tuleville pennun omistajille, jos ei koiran huonoja puolia ja sairauksia tuoda ilmi pentuetta suunniteltaessa.

Kannattaa aina ottaa mahdollisimman hyvin selvää nartusta: paitsi sen terveydestä, myös suvun terveydestä sekä mahdollisista edellisistä pentueista. Rehellinen, rodusta ja pennuista aidosti välittävä, vastuuntuntoinen kasvattaja osaa kertoa sinulle kaiken. Jos kasvattaja tuntuu asiaan perehtymättömältä, kannattaa miettiä astutusta tarkoin.

Pentueiden suunnitteluun tulisi käyttää paljon aikaa ja harkintaa ja hyvällä kasvattajalla on pentuesuunnitelmia tehdessään joskus selvät suunnitelmat jopa mahdollisesti seuraavillekin sukupolville. Pentueita ei tehdä hetken mielijohteesta, vaikka ne menisivät kuinka hyvin kaupaksi. Jos siis saat puhelun kasvattajalta, jonka nartun kiima on juuri alkanut, kannattaa uroksen antamista jalostukseen harkita jälleen muutaman kerran.

Suomen Welsh Corgi Seura ry:n jalostustoimikunta auttaa erittäin mielellään jalostusta koskevissa kysymyksissä!