Harrastukset

Corgit ovat energisiä, alun perin karjakoiriksi jalostettuja koiria. Harvalla kuitenkaan enää nykypäivänä on mahdollisuutta tarjota niille alkuperäistä työtä. Corgit ovat kuitenkin todella monipuolisia harrastekavereita ja ne ovat koulutettavissa lähes lajiin kuin lajiin.

Näyttelyt


Koiranäyttelyt ovat ehdottomasti suosituin harrastuslaji molempien corgirotujen keskuudessa. Näyttelykäyntejä oli vuonna 2019 yli 2500 kappaletta. Etenkin pembroken menestymisestä koiranäyttelyiden isoissa kehissä on tullut jo miltei enemmän sääntö kuin poikkeus.
Joensuun Winter-Karelia showssa 2019 Haywire's Don't Mind Me valittiin molempien näyttelyiden kauneimmaksi koiraksi. Kuva: Kirsi-Marja Iivonen


Rally-toko


Rally-toko on hauskaa aktivointia corgeille ja lajin suosio kasvaa vuosi vuodelta. Vuonna 2019 rally-rokotuloksia kirjattiin yhteensä 132 kappaletta. Laji sopii hyvin aktivointia kaipaavalle rodulle, sekä niin nuorille kuin vanhemmillekin koirille. Uusia rally-tokovaliotitteleitä tulee molemmille corgeille vuosittain.


 

Vuonna 2017 Mira Äikiä ja wecope Tino voittivat rally-tokon SM-kultaa. Kuva: Sporttirakki


Agility


Vuodesta 2018 agilityssä on ollut pikkuminiluokka, johon osa corgeistakin kuuluu mataluutensa vuoksi. Sääntömuutoksen jälkeen yhä useampi corgikoirakko uskaltautuu kisakentille, eivätkä corgit vauhdissa muille roduille häviä. Molemmissa roduissa on muutamia agility- ja hyppyvalioita ja titteleiden odotetaan lisääntyvän uuden säköluokan myötä. Ennen agilityn aloittamista on suositeltua, että koiran luusto on kuvattu terveeksi.
Agicard's Polumba Palumbus on voittanut vuoden agilitycorgi-tittelin useana vuonna.


TOKO


TOKOn suosio on ehkä hiipunut sen jälkeen kun matalamman kynnyksen rally-tokosta tuli virallinen kilpailulaji. Muutamia corgikoirakoita näkee silti tottelevaisuuskokeissa edelleen ja corgista saa hyvän tokokoiran, kunhan koulutukseen ja motivoimiseen jaksaa panostaa. Cardiganeissa on kaksi TOKO-valiota, pembrokeissa yksi.
Heinikosken Bettiina harrastaa ohjaajansa Pipsa Ylösen kanssa rally-tokoa ja TOKOa. Kuva: Mikko Ylönen


Muut harrastukset


Corgit ovat löytäneet kisakentillä myös koiratanssissa ja löytyypä menneiltä vuosilta yksi koiratanssivaliokin. Myös paimennustaipumustesteistä pembrokeilla on yksi tulos ja paimennustaipumuskokeita ja paimennuspäiviä onkin järjestetty mm. seuran toimesta.


Toimivan nenänsä ansiosta matalia löytyy myös nose work- kentiltä sekä erilaisista jäljestämisharrastuksista. Harrastamisen ei aina tarvitse tarkoittaa kisaamista, ja lukuisia corgirotujen edustajia nähdään myös tärkeissä tehtävissä Suomen Kennelliiton kaverikoirina ja lukukoirina. Corgit kulkevat mukana helposti myös vaellusreissuilla, kunhan peruskunto on kuosissa.


 

Anna Fälden ja cardigan Hilla tekevät saumatonta yhteistyötä koiratanssiesityksessään. Kuva: Anna MäkinenJoitakin corgeja on käynyt myös MEJÄ-kokeissa. Kuva: Johanna Flinck