Corgiseuran teemavuosi #terveempicorgi

Teemavuodet jatkuvat!


Vuosi 2025 käynnistyi!


Suomen Welsh Corgi Seura on jo useampana vuonna toteuttanut teemavuotta, tällä kertaa vuorossa on #terveempicorgi

PEVISA, JTO & rotujärjestön suositus DNA-testauksiin


1.1.2025 alkaen voimassa ovat uudet PEVISA-ohjelmat molemmille corgiroduille, ne löydät täältä.
Samaan aikaan voimaan tulivat myös päivitetyt jalostuksen tavoiteohjelmat, joihin pääset tutustumaan täältä.

Lisäksi rotujärjestön suositus molemmille corgiroduille on DNA-testakset CDDY:n ja CDPA:n osalta rodussa esiintyvän heterotsygotia asteen selvittämiseksi ja tiedon kartuttamiseksi.
Hakemus DNA testien tallentamisesta jalostustietojärjestelmään on toimitettu Suomen Kennelliittoon (CDDY, PRA, Lafora) ja sen etenemisestä tiedotetaan sitä mukaan, kun hakemus edistyy. Tällä hetkellä on tiedossa, että asia etenee seuraavaan vaiheeseen Suomen Kennelliiton Jalostustieteellisen toimikunnan kokouksessa helmikuun puolivälissä.

Muita testituloksia toivotaan ilmoitettavan rotujärjestön terveystietopankkiin:  terveystietopankki@corgiseura.net. Tuloksia on toimitettu vielä vähänlaisesti ja toivoisimmekin aktiivisuutta niiden toimittamisen suhteen. Ensimmäinen kooste terveystietopankin tuloksista on suunnitteilla vuoden ensimmäiseen jäsenlehteen, jos tuloksia saadaan riittävästi.

Suomen Welsh Corgi Seura tukee DNA-testauksia ja myy jäsenistölleen MyDogDNA-testipaketteja edullisesti, lisätietoja osoitteesta corgistishop@corgiseura.net

Rotujärjestön jalostussuositukset sekä seuran oma pentulista

Suomen Welsh Corgi Seura ry julkaisi 2023 alussa jalostussuositukset, joiden tulee täyttyä mm. Suomen Kennelliiton pentulistalla. Koska osa näistä jalostussuosituksista on siirtynyt uusiin PEVISA-ohjelmiin, on Suomen Welsh Corgi Seuran hallitus päättänyt päivittää jalostussuositukset yhdessä jalostustoimikunnan kanssa, ja ne tuodaan käsiteltäväksi vuosikokoukselle maaliskuussa. Hallitus on päättänyt, että siihen saakka Suomen Kennelliiton pentulistan pentueihin ei tulla merkitsemään täyttävätkö ne suositukset vai ei.

Seuran oma pentulista on aiemmin jaotellut pentueet A- ja B-listalle erilaisin kriteerein. Hallitus on päättänyt poistaa tämän lajittelun 1.1.2025 lähtien. Vuosikokouksen jälkeen listalle merkitään erikseen jalostussuositukset täyttävät pentueet.

Teemavuoden luennot 

Meillä on ilo ilmoittaa, että kuluvana vuonna on luvassa useita mielenkiintoisia luentoja. Katariina Mäen (MMT, jalostusagronomi, tutkija) luento järjestetään 27.2. sekä Aistin erikoiseläinlääkärin Sigitas Cizinauskasin luento on tarkoitus järjestää 8.4. Kirsi Sainio (SKL JTT) on lupautunut pitämään luennon syksyllä, sopivaa ajankohtaa vielä pohditaan. Luentojen sisällöstä sekä ilmoittautumisesta lisätietoa myöhemmin. Luennot tullaan järjestämään etäluentoina.

Ilmainen lukunäyte terveysvuoden kunniaksi

Lehtitoimikunta on päättänyt terveysvuoden kunniaksi julkaista uudelleen Corgiset-lehden vuodelta 2021. Lehdessä on paljon terveysaiheisia juttuja ja röntgenkuvia. Terveysvuosi tullaan huomioimaan myös kuluvan vuoden jäsenlehdissä. Hyviä lukuhetkiä!

Klikkaa lehteen tästä


Kennelliiton yleinen jalostusstrategia 


Rotukohtaiset painotukset ja tavoitteet määritellään jalostuksen tavoiteohjelmissa. Yleinen jalostusstrategia koskee kaikkia koirarotuja. Jalostusstrategiassa on otettu huomioon laki eläinten hyvinvoinnista. Jalostusstrategia on sopusoinnussa myös Kennelliiton yleisten ja jalostusta ohjaavien sääntöjen sekä ohjeiden kanssa. (Lainaus: SKL)

Kennelliiton yleisen jalostusstrategian päätavoitteet:

1. Perinnöllisen edistymisen saavuttamiseksi jalostukseen käytetyt yksilöt koirat ovat rodun keskitasoa parempia halutuissa ominaisuuksissa.

2. Vakavia, koiran hyvinvointiin vaikuttavia vikoja ja sairauksia vastustetaan. Jalostukseen käytettävät koirat ovat kliinisesti terveitä, kun kyse on sairauksista, jotka aiheuttavat koiralle kipua tai epämukavuutta tai muuten rajoittavat koiran lajityypillistä elämää.

3. Jalostukseen käytettävät koirat ovat luonteeltaan ja käyttäytymiseltään sellaisia, että ne selviävät hyvin arkipäivän tilanteista.
Jalostukseen käytettävät koirat ovat rakenteeltaan ja ulkomuodoltaan rodunomaisia, eikä niillä ole ulkomuodossaan vakavia, hyvinvointia alentavia vikoja. Jalostukseen käytettävät koirat soveltuvat rakenteeltaan ja muiltakin osin siihen käyttötarkoitukseen, mihin rotu on jalostettu.

4. Jalostukseen käytettävät koirat pystyvät lisääntymään luonnollisesti ja hoitamaan pentujaan.

5. Jalostukseen käytettävät koirat polveutuvat mahdollisimman pitkäikäisistä suvuista.

6. Jalostuksessa turvataan jokaisen rodun perinnöllinen monimuotoisuus. Rodun eri yksilöitä käytetään jalostukseen monipuolisesti.

7. Kennelliitto tukee ja tuottaa toimintaa, jolla lisätään tietoa koiran perimästä, terveydestä ja sairauksista.

8. Yhteistyötä eläinlääkäreiden ja tutkijoiden kanssa ylläpidetään. Jalostusstrategian tavoitteet ja toimenpiteet ovat yhdenmukaisia eläinlääkäritoiminnan kanssa.

9. Kennelliitto vaikuttaa Pohjoismaisen Kennelunionin ja FCI:n kautta kansainväliseen yhteisöön tiedon ja taidon lisäämiseksi koiranjalostuksessa. Kansainvälisessä yhteisössä toimitaan aina niin, että koirien terveys ja hyvinvointi ovat tärkeimpiä päämääriä.

Suomen Kennelliiton koirarekisteriohje
Suomen Kennelliiton yleinen jalostusstrategia 2024-2028