Pennun sosiaalistaminen sosiaalisessa eristyksessä

Poikkeustilasta huolimatta tai jopa sen ansiosta moni pentu on nyt saanut alkunsa. Pentujen omistajien ja kasvattajien täytyy ottaa huomioon pennun valmistaminen normaaliin elämään tilanteessa, jossa normaaleja kanssakäymisiä ja tapahtumia ei juuri ole.

Pentua tulee totuttaa erilaisiin asioihin jo kasvattajan luona. Kuva: Sari Kärki



Moni ottaa pennun juuri nyt, kun aika on otollinen ja kotiin kaivataan lisää eloa. 
Pennun toivotaan tuovan helpotusta stressaavaan elämäntilanteeseen ja läheisyyden kaipuuseen - kun sosiaalinen etäisyyttä suositellaan, koiranpentuja on yhä lupa helliä. Poikkeusaika tuo kuitenkin omat haasteensa pennun sosiaalistamisen suhteen, sitä varten on tehtävä nyt entistä enemmän töitä.

Eläinlääkäripalveluja on meillä Suomessa onneksi saatavilla hyvin ja rokotusohjelmaa pystytään noudattamaan normaalisti, mutta muutoin sosiaaliset tilanteet ovat minimissä. Pennun ostajien ja myös kasvattajien täytyy panostaa sosiaalistamiseen hieman enemmän, jotta koirasta kasvaa normaalissa arjessa pärjäävä aikuinen.

Ensimmäiset viikot pentujen elämässä ovat sosiaalistamisen kannalta todella tärkeitä. Tässä muutama vinkki, kuinka sosiaalistamista voi toteuttaa:

Yksinolo


Jos et voi lähteä kotoa, pennun voi jättää ajoittain hetkeksi erilliseen huoneeseen. Aloita siitä, että hyvästelet sen ,suljet oven ja mahdollistat yksinolon tunteen. Tämä on tärkeää, jotta pentu tottuu siihen että välillä jätät sen yksin, ja palaat aina takaisin.

Maailma jossa elämme


Soita erilaisia ääniä kotona - moottorin ääntä, sireenejä, väkijoukkojen ääniä, kovaa musiikkia, työkoneiden ääniä, hevosten, lampaiden, lehmien ääntä jne. Mielikuvitus on rajana! Myös erilaiset ihmisäänet ovat tärkeitä - lapsen itku, kirkuminen, matalat miesten äänet, nauru, huuto. Television ja radion avulla pennut tottuvat monipuolisesti eri ääniin. Käytä myös videopuheluita. Niiden avulla pentu tottuu ystäviesi ja sukulaistesi ääniin, vaikkeivät he pysty pentua vielä tapaamaan.

Koita keksiä, millaisia asioita pentu tulee jatkossa ulkomaailmassa kohtaamaan. Sadeviittojen kahina, sateenvarjot, pyöräilykypärät ja aurinkolasit, eri tavoin liikkuvat ihmiset, pyörätuolit ja kävelykepit. Kaupungille tai vaikka kaupan pihalle voi mennä ihmettelemään erilaisia asioita hyvän välimatkan päästä: anna pennulle monipuolisia elämyksiä alusta alkaen, jotta se tottuu niihin. Muista kuitenkin aina edetä pennun omilla ehdoilla! Myös autoiluun on hyvä totuttaa, vaikkei pitkiä automatkoja nyt tehdäkään.

Kokemukset ovat kaikki kaikessa


Hihnakäytöstä voi harjoitella sisällä ja ulkona. Myös useita etäkoulutuksia on tarjolla pentujen koulutukseen.
 Tee myös säännöllisesti käsittelyharjoituksia, tunnustele pentua eri puolilta ja tarkista hampaat, korvat ja tassut, jotta se tottuu käsittelyyn.

Pentua voi aktivoida sisällä eri tavalla. Voit piilottaa herkkuja ja leluja, tehdä aktivointileluja tai ostaa niitä lemmikkikaupasta, ja harjoitella peruskäskyjä kuten “istu”, “maahan” ja “paikka”. Myös luoksetuloharjoituksia on hyvä harjoitella heti alusta alkaen! Muista kärsivällisyys ja johdonmukaisuus pennun koulutuksessa.

Totuta pentua erilaisiin pintoihin ja hihnaan jo kotioloissa. Kuva: Riikka Mielonen



Pyri nauttimaan pentuajasta - koiranpennut antavat paljon rakkautta, helpottavat stressiä ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden irrottautua meneillään olevasta poikkeustilasta hetkeksi. Jos panostat pentuaikaan ylläolevien vinkkien avulla mahdollisimman paljon, pennustasi kasvaa oiva koirakansalainen.

Jutta Kilponen



lähde: Jan Neil, Kennel Club UK, alkuperäinen artikkeli 

Ps. Jaamme käytännön vinkkejä pennun sosiaalistamiseen jäsenten facebook-ryhmässä.

Lisätty lause pennun omaehtoisuudesta koulutuksessa 26.4.2020