PEVISA-ohjelmat voimassa 2025 – 2026, taustalla eläinten hyvinvointilain jalostusasetuksen mahdolliset vaikutukset











Corgiseura päätti vuosikokouksessa hyväksyä molempien rotujen PEVISA-ohjelmia vuosille 2025 – 2029. Ohjelmat lähetettiin hyväksyttäväksi Suomen Kennelliiton jalostustieteelliseen toimikuntaan (JTT). Toimikunta hyväksyi ohjelmat, mutta lyhensi voimassaoloa kahteen vuoteen, vuosiksi 2025 – 2026. Päätöksessä itsessään ei ollut mukana perustelua. Tämä on herättänyt kysymyksiä, ja sen vuoksi Corgiseura pyysi perusteluja lyhennykselle jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainiolta.


Sainion mukaan JTT:n päätös perustuu puhtaasti siihen, että uuteen eläinten hyvinvointilakiin liittyvä jalostusasetus on valmisteilla ja tullee voimaan vuoden 2025 aikana. Jalostusasetukseen tulee JTT:n saamien tietojen mukaan CDDY-mutaation osalta toimenpiteitä. Tässä vaiheessa on siis järkevää laittaa PEVISA-ohjelma voimaan lyhennettynä, jotta ohjelmaan voidaan tehdä jalostusasetuksen edellyttämät muutokset, kun sellaisia tulee.


”Sama koskee myös muita rotuja, joilla on jo voimassa oleva PEVISA-ohjelma ja joissa esiintyy esimerkiksi merkittävässä määrin lonkkaniveldysplasiaa, kyynärnivelten inkongruenssia ja joilla on perimässään CDDY-mutaatio tai muita perinnöllisiä vikoja, joihin tulee jalostusrajoituksia uuden jalostusasetuksen myötä.” Sainio tiivistää.

Mikäli jalostusasetus tulee voimaan vasta vuonna 2026, voidaan rodun PEVISA-ohjelmaa jatkaa niin, että uusi ohjelma voidaan käsitellä rotujärjestön sääntöjen edellyttämällä tavalla. Rotujärjestön on kuitenkin Sainion mukaan syytä varautua PEVISA-ohjelmaa koskeviin muutoksiin. Jalostusasetukseen mahdollisesti kirjattavia toimenpiteitä on listattu LUKE:n raportissa vuodelta 2023.


Vastauksessa Sainio toteaa myös, että JTT on huolissaan corgien terveystilanteesta. Etenkään nivelterveyden osalta ei ole juurikaan tapahtunut edistystä. ”Jalostuskoirien käyttöä ei ole rajoitettu, eikä oikeastaan voidakaan rajoittaa, koska suurimmalla osalla populaatiosta on joko lievä tai keskivaikea-asteinen lonkkaniveldysplasia. Uutena ongelmana on nyt tietysti kaikilla kondrodystrofisilla roduilla esiin tulevat selkäongelmat.” Sainio kirjoittaa.


JTT:ssä on huomioitu myös rodun harrastajien huoli rotujen terveydestä, mutta päätökseen PEVISA-ohjelman kestosta tämä ei ole vaikuttanut. Myös Corgiseuran luottamushenkilöt ovat ilolla panneet merkille harrastajien aktiivisen osallistumisen keskusteluun rotujen terveydestä ja ottavat huolet myös vakavasti. Rotujemme terveyden edistäminen on meidän yhteinen asia, ja kaikkien panosta tarvitaan. Ensi vuosi onkin nimetty terveyden teemavuodeksi.