Tutkimustuloksia


Rodun terveystutkimustulokset löytyvät Suomen Kennelliiton KoiraNet-tietokannasta seuraavasti:

DNA-testaukset


Cardiganeilla esiintyneeseen nuorena sokeuttavaan verkkokalvon surkastumaan (PRA)  on 90-luvun loppupuolelta saakka tehty DNA-testauksia ja suurin osa kannasta on tämänhetkisen tulkinnan mukaan PRA-vapaita. Ohessa lista niistä koirista, jotka polveutuvat testaamattomista koirista ja näin ollen niiden PRA-vapautta ei voida aukottomasti toteen näyttää. Listauksiin on merkitty punaisella, mikäli näistä suvuista polveutuvalle koiralle on tehty DNA-testaus ja sen jälkeläiset voidaan tulkita PRA-vapaiksi, mikäli kumppaniksi valitaan PRA-vapaa tai kattavasti PRA-vapaaksi testatusta suvusta oleva yksilö.

Pembrokeilla esiintyvään tyypin 1 von Willebrand -verenvuotosairauteen on myös olemassa DNA-testi. Suomessa testaaminen alkoi aktiivisesti vuoden 2006 aikana. Ohessa lista niistä Suomessa asuvista koirista, joiden testaustulos on toimitettu rotujärjestölle.

Mikäli aiot nyt testata koirasi, huomioithan Suomen Kennelliiton ohjeet ja määräykset DNA-testien ottamiseksi, jotta koirasi testitulos voidaan myöhemmin lisätä KoiraNet-tietokantaan. Kennelliitolta saadun vastauksen mukaisesti ainakin Optigenin, VetGenin ja Movet OY:n suorittamat tutkimustulokset voidaan viedä aikanaan tietokantaan.

HUOM! Suurin osa näistä aiemmin testatuista koirista tai niiden jälkipolvista joudutaan testaamaan myöhemmin uudelleen Kennelliiton testinottomääräysten mukaisesti, mikäli niiden testitulos halutaan virallistettavan KoiraNet-tietokannassa. Tällä hetkellä kuitenkin rotujärjestömme hyväksyy aikaisemman testausprosessin mukaiset tulokset.